Woonhuis Delft- verbouw en uitbreiding

Delft, 2014-2015
opgeleverd
240 m2
Delft
Eigenaren/ bewoners
Haalbaarheidsonderzoek, verbouw en uitbreidingsontwerp, vergunningen aanvragen, bestek, technische uitwerking, projectbegeleiding (projectarchitect MvM Architect)
foto's nieuwe situatie: fotograaf M. Van Coile (Eternit), Overige afbeeldingen: MvM Architect

Deze vrijstaande woning uit 1905 staat op een perceel van bijna 2000 m2 middenin een groene omgeving. Het perceel ligt in een gebied met cultuurhistorische waarde. De woning voldeed niet meer aan de hedendaagse vereisten. Om aan deze vereisten en de woonwensen van de opdrachtgever te voldoen moest deze idyllische woning worden verbouwd en uitgebreid. Het bestemmingsplan bevatte een aantal voorwaarden voor wat betreft het uitbreiden van de woning.

De bestaande woning is verbouwd en uitgebreid. Het gebruiksoppervlak is daarmee verdubbeld. In de nieuwe aanbouwen zijn vormentaal, volumes en verhoudingen afgeleid van de bestaande woning evenals de geleding van de gevels. De verbinding tussen de bestaande woning en de nieuwe aanbouwen zijn met behoud van het karakter van de bestaande woning tot stand gekomen. De woning moest in contact staan met de groene omgeving en zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Daarnaast was er de wens van de opdrachtgever om de woning flexibel te kunnen gebruiken. Het moest mogelijk zijn om de woning in de toekomst gelijkvloers te kunnen bewonen.

Bijzonderheden van dit project:

  • De indeling van de woning is geheel gewijzigd, waardoor een logische routing is ontstaan.
    Op de begane grond is de bestaande woning met lage aanbouw één grote leefruimte geworden. De werkkamer op de begane grond is flexibel gemaakt en kan in de toekomst worden omgebouwd tot slaapkamer met badkamer;
  • De trap scheidt op de verdieping het bestaande deel (twee slaapkamers met badkamer) van het nieuwe deel (de master bedroom met eigen badkamer);
  • In elke ruimte in de woning is er zicht naar buiten, waarbij bestaande en nieuwe zichtlijnen op elkaar aansluiten. Zo is de ruimtelijke beleving van de woning en de samenhang tussen bestaand en nieuw vergroot en tevens het contact met de groene omgeving gemaakt. Het versterkt ook het gevoel van het buiten leven in het groen;
  • De uitstraling van de aanbouwen is in contrast met de bestaande woning, toch blijft het karakter van de bestaande woning spreken en is er aansluiting met de omgeving. Duurzame materialen als vezelcement leien en hout zijn toegepast, de detaillering is subtiel en eenvoudig;
  • Er zijn werkzaamheden verricht om in de toekomst zo veel mogelijk zelfvoorzienend te kunnen leven. Het bestaande gebouw is voorzien van nieuwe isolatie voor de vloer, de wanden en het dak. De woning wordt in principe verwarmd doormiddel van een houtkachel. Op de begane grond is vloerverwarming aangelegd, op de verdieping wordt er indien nodig met elektrische radiatoren verwarmd. Daarnaast zijn er voorzieningen aangelegd om zonnepanelen te kunnen plaatsen op het dak en is er de mogelijkheid om in de toekomst een ‘hemelwaterafvoer-zak’ (grijswater) in de kruipruimte aan te leggen.

MvM Architect heeft dit project in samenwerking met ARHK architecten gedaan; van haalbaarheid, ontwerp tot uitvoering, waarbij MvM Architect ook de rol van projectarchitect had.

EmailTwitterPinterestFacebook