Klushuis woningtype H – Kleiburgflat

Amsterdam, 2013- 2015
Status:
gerealiseerd 2013-2015 I Fase 2
Oppervlak:
112 m2
Locatie:
Kleiburgflat, Amsterdam Zuidoost (Bijlmer)
Opdrachtgever(s):

Koper/ bewoners

Programma/plan:
ontwerp op maat en technische uitwerking, projectbegeleiding afbouw
Bron:
M+M Design

opdracht
Voor een cascowoning type H in klushuizenflat Kleiburg hebben wij (M+M Design) een ontwerp op maat gemaakt. Deze casco woning is gelegen op de eerste verdieping en heeft een eigen entree op de begane grond aan de straat.
De opdrachtgevers van deze woning zijn ervaren klussers en wilden dan ook veel zelf doen. We hebben het ontwerp en de technische tekeningen gemaakt en het project begeleid. Waarbij we de werkzaamheden en planning voor de aannemer en de klussende opdrachtgever goed hebben moeten afstemmen om alles spoedig te laten verlopen.
De opdrachtgevers wilde een open woning zoals bij een loft. Verder moest er veel bergruimte worden gerealiseerd, ruimte om minimaal 6 fietsen te stallen en ruimte om deze te kunnen repareren. De afwerking wilde ze in rustige kleuren en materialen.

ontwerp
Ons ontwerp gaat uit van een open plattegrond op de eerste verdieping. Hiervoor is een grote sparing in een constructieve wand gerealiseerd. De woning is van de voorgevel naar de achtergevel geheel open. Dit zorgt voor veel licht in de woning, verschillende doorkijken door de woning en naar buiten dat bijdraagt aan het gevoel van een ruime woning. Doordat alles open is, één ruimte, lopen de verschillende woonfuncties in elkaar over. De slaapkamer en badkamer kunnen wel afscheiden worden indien gewenst doormiddel van verdiepingshoge schuifdeuren.
De oorspronkelijke puien aan de achterzijde bij het balkon zijn vervangen door twee vouwpuien, die helemaal open kunnen. Eén van de puien is een stuk terug de woning in geplaatst waardoor er een dieper balkon is ontstaan.
De begane grond met de entree heeft als functie het stallen van de fietsten, ruimte om te sleutelen aan de fietsten en bergruimte.
Om extra bergruimte te creëren is in de vide achter de trap een kastenwand gerealiseerd die van de begane grond tot het plafond van de eerste verdieping loopt. Om de kasten op de verdieping te kunnen bereiken hebben we een stalen loopbrug bedacht die in de vide hangt. Deze is transparant waardoor er nog licht op de begane grond komt.

casco
De Kleiburgflat is aan de buitenkant gerenoveerd, puien zijn opgeknapt of vernieuwd, alle meterkasten in de woningen zijn voorzien van nieuwe leidingen en er zijn schachten gemaakt voorzien van mechanische ventilatie punten en aansluitpunten voor op de riolering.
In een casco woning moest alles nog worden aangelegd van binnenwanden, deuren en installaties tot en met de afwerking. Daarbij moest er rekening worden gehouden met de constructieve randvoorwaarden, niet overal kon er worden ingefreesd en sparingen worden gemaakt.