Woning De Baarsjes – totale verbouw en uitbreiding

Amsterdam, 2015
Status:
gerealiseerd in 2015
Oppervlak:
84 m2
Locatie:
De Baarsjes, Amsterdam
Opdrachtgever(s):

Eigenaren/ bewoners

Programma/plan:
Haalbaarheid, verbouw en uitbreidings ontwerp, technische uitwerking, vergunning aanvraag, advies (opdrachtgever heeft zelf bouwbegeleiding gedaan).

Dit betreft een voormalige huurwoning van een woningbouwcorporatie op de begane grond uit 1929. De wens van de opdrachtgevers was om de woning uit te breiden aan de achterzijde en de woning geheel opnieuw in te delen. Zie de foto’s voor de staat van de woning voor de verbouw en uitbreiding.
MvM Architect heeft de volgende werkzaamheden voor deze verbouw met uitbreiding verricht:
– het ontwerp en indeling;
– de technische ontwerp tekeningen;
– vergunning aangevraagd ten behoeve van de constructieve wijziging;
– advies voor uitvoering gegeven.
De opdrachtgevers hebben zelf de begeleiding van de uitvoering van de werkzaamheden met de aannemer gedaan.

De woning is van ca. 57 m2 tot ca. 84 m2 vergroot. Door een aantal constructieve doorbraken in de woning te maken heeft MvM Architect een indeling weten te creëren die efficiënt is en goed aansluit bij de leefstijl van de bewoners. Door de uitbouw kon er een ruime woonkamer met open keuken worden gerealiseerd en nog een extra kamer aan de tuinzijde. In de achtergevel van de uitbouw zijn verdiepingshoge puien geplaatst om zoveel mogelijk licht in de woning te realiseren en contact te hebben met de tuin. De ruimtelijke beleving van de woning wordt daardoor groter. De realisatie van een daklicht in de uitbouw versterkt het licht in de woning en het ruimtelijke gevoel nog eens extra.
Voor het maken van de doorbraken in de hoofddraagconstructie is een vergunning aangevraagd bij de gemeente. Vanwege de nieuwe indeling en het vergroten van de woning zijn alle leidingen en installaties opnieuw aangelegd. MvM Architect heeft hiervoor het technisch ontwerp gemaakt. De woning is van alle hedendaagse gemakken voorzien en heeft bijzondere uitstraling gekregen. Alle binnendeuren zijn bijvoorbeeld vervangen door deuren die van een ander pand geweest zijn, waarbij het uiterlijk van het opgeschuurde onbehandelde hout in het zicht is gelaten. De keuken bestaat uit een zwarte wand en een wit kookeiland met zwarte kraan en barkrukken. Kleine zwarte details zijn in de hele woning terug te vinden evenals de materialen hout en staal.