Woonhuis Utrecht- verbouw en uitbreiding

Utrecht
Status:
2019-2020 verbouwd
Oppervlak:
105 m2
Locatie:
Utrecht
Opdrachtgever(s):

eigenaren/ bewoners

Programma/plan:
haalbaarheid, verbouw- en uitbreidingsontwerp, uitwerking, vergunning aanvraag, consultant tijdens de bouw
Bron:
foto’s en afbeeldingen MvM Architect
De bewoners wilde hun woning vergoten en de begane grond anders indelen. Door middel van een ontwerpstudie zijn verschillende uitbreidingen aan de achterkant van de woning onderzocht. De woning had aan de achterzijde een smalle lage uitbouw, die als het ware aan de woning was geplakt en de schuine kap aan de achterkant op de verdiepingen zorgde voor minder ruimte in de kamers.
Vanuit de gemeente bleek er geen mogelijkheid om af te wijken van het bestemmingsplan op de begane grond. Een nieuwe uitbouw op de begane grond mocht alleen over de volledige breedte aan de bestaande woning worden gerealiseerd en niet achter op het kavel worden geplaatst. Op de verdiepingen was het wel toegestaan om de schuine kap te vervangen en de achtergevel recht omhoog op te trekken, tot de nokhoogte van de woning.
De begane grond met de nieuwe uitbouw is ontworpen als één open, lichte ruimte met verschillende leef zones. De nieuwe trap is naar de entree van de woning verplaatst, zodat deze niet meer in de woonkamer staat. Het bestaande hoge plafond in de woonkamer, van 3m hoog, is doorgetrokken in de uitbouw aan de achterkant. Samen met de plafond hoge vouwpui in de achtergevel is de begane grond daardoor veel ruimer en lichter geworden.
Door de vouwpui volledig open te zetten wordt de begane grond als het ware verlengd/ vergroot met de buitenruimte erbij. De patiowand buiten heeft namelijk dezelfde kleur en afwerking gekregen als de wand binnen in de woning evenals de wandlampjes die van binnen naar buiten doorlopen.
De schuine kap op de 1e en 2e verdieping is gesloopt, op de beide verdiepingen is de achtergevel recht omhoog opgetrokken tot de bestaande nok hoogte. De kamers op de 1e  en 2e verdieping hebben hierdoor geen schuine wanden meer en op de bovenste verdieping is er hierdoor een kamer bijgekomen.
De nieuwe achtergevel op de begane grond heeft een warme en moderne uitstraling gekregen door de toepassing van (duurzaam) hout en een antraciet kleurige aluminium pui. De nieuwe achtergevel op de verdiepingen, die terug ligt ten opzichte van de begane grond, heeft een klassieker uiterlijk gekregen. Een licht gestukte achtergevel met ramen als in de bestaande voorgevel, passend binnen het bouwblok en het jaartal van de woning.
De woning is verder verduurzaamd, zodat er minder energie wordt verbruikt. De hele begane grond vloer is vervangen en volledig geïsoleerd, de bestaande voorgevel is voorzien van isolatie, alle kozijnen zijn vervangen en voorzien van geïsoleerde beglazing, tevens zijn een aantal installaties vernieuwd.
Het uitbreidingsontwerp heeft geresulteerd in een grotere woning met een betere indeling, een lichte open leefruimte die energiezuiniger is in gebruik.