Klushuis woningtype G – Kleiburgflat

Amsterdam, 2013-2015
Status:
gerealiseerd 2013-2015 I Fase 1
Oppervlak:
140 m2
Locatie:
Kleiburg flat, Amsterdam Zuidoost (BIjlmer)
Opdrachtgever(s):

Koper/ bewoner

Programma/plan:
woning ontwerp, afbouw en projectbegeleiding
Bron:
foto's Werry Crone, tekeningen M+M Design

opdracht
Voor een cascowoning type G in klushuizenflat Kleiburg heeft M+M Design een ontwerp op maat gemaakt. Deze casco woning is gelegen op de eerste verdieping en heeft een eigen entree op de begane grond aan de straat.
De opdrachtgever van deze woning gaf aan dat hij geen verstand had van bouwen, geen klusser was en zoveel mogelijk ontzorgt wilde worden. In nauw overleg met de opdrachtgever heeft M+M Design het ontwerp gemaakt, de technische tekeningen en de afbouw begeleid.

ontwerp
Het ontwerp voor deze woning gaat uit van een ‘blok’ midden in de woning, je kunt om dit blok heen lopen waarbij je toegang hebt tot alle ruimten in de woning. De trap van de begane grond komt ook uit op deze route. Dit blok (bergruimte) heeft een afwijkende afwerking gekregen in de woning doormiddel van houten horizontale lamellen om deze routing te benadrukken.
De ruimtelijkheid van de woning hebben we behouden door een gedeelte van de woning over de hele diepte van de woning open te houden. Dit zorgt voor veel licht in de woning, maar levert tevens fraaie doorkijken (naar buiten) op. Het eetgedeelte, de keuken en het zitgedeelte lopen in deze open ruimte in elkaar over. De taatsdeur zorgt voor de afscheiding met de hobby ruimte, in open toestand is de hobby ruimte vergroot.
Verder zijn de schachten en andere uitstulpingen die aanwezig waren in het casco zoveel mogelijk weggewerkt in de interieur elementen, bijvoorbeeld bij de ombouw van de keuken en de uitstekende wand met nissen tussen de twee ramen in de zijgevel.

Lees meer -> artikel architectuurbijlage Trouw

casco
De Kleiburgflat is aan de buitenkant gerenoveerd, puien zijn opgeknapt of vernieuwd, alle meterkasten in de woningen zijn voorzien van nieuwe leidingen en er zijn schachten gemaakt voorzien van mechanische ventilatie punten en aansluitpunten voor op de riolering.
In een casco woning moest alles nog worden aangelegd van binnenwanden, deuren en installaties tot en met de afwerking. Daarbij moest er rekening worden gehouden met de constructieve randvoorwaarden, niet overal kon er worden ingefreesd en sparingen worden gemaakt.