Woning De Pijp- totale verbouw

Amsterdam, 2015
Status:
gerealiseerd in 2015
Oppervlak:
80 m2
Locatie:
De Pijp, Amsterdam
Opdrachtgever(s):

eigenaren/ bewoners

Programma/plan:
ontwerp en nieuwe indeling, technische uitwerking, vergunningsaanvraag gevelwijziging (voorgevel), advies voor de uitvoering
Bron:
foto's MvM Architect

Dit betreft een smalle en diepe begane grond woning uit 1910 met tuin. Funderingsherstel en vergunningsvrije uitbouw van de woning had voor de koop al plaats gevonden, maar de woning moest na de koop nog in zijn geheel worden afgebouwd. Zie de foto’s voor de staat van de gekochte woning voor afbouw.
MvM Architect heeft voor deze totale afbouw de volgende werkzaamheden verricht:
– het ontwerp en indeling;
– de technische ontwerp tekeningen;
– vergunning aangevraagd ten behoeve van gevelwijziging (welstand);
– advies voor uitvoering gegeven.

Al het leidingwerk, installaties, vloeren, wanden, deuren, kozijnen en afwerkingen moesten worden gerealiseerd. Daarbij was er de randvoorwaarde dat er geen sparingen of doorbraken mochten worden gemaakt in de constructieve wanden. Verder mochten de kozijnen, ramen en deuren in de voorgevel alleen worden aangepast door herstel of naar oorspronkelijke karakteristiek met in handhaving van de oorspronkelijke detaillering.

De opdrachtgevers hadden als wens een woonkeuken te realiseren aan de gehele achtergevel bij de tuin. Ondanks dat er geen nieuwe uitspringen in de bestaande wanden mochten worden gemaakt heeft MvM Architect deze wens kunnen realiseren en is een indeling gecreëerd die aansluit op de behoeften van de bewoners. Omdat de woning smal en diep is zijn de ruimten waar geen daglicht noodzakelijk is midden in de woning geplaatst. De woning is van alle gemakken voorzien, geheel geïsoleerd en heeft een eigentijdse uitstraling gekregen.
De opdrachtgevers maken veel gebruik van elektronische digitale apparatuur waardoor we een uitgebreid plan hebben gemaakt voor de elektronische punten en verlichting in de woning.
In de voorgevel zijn de bestaande kozijnen en ramen vervangen, hiervoor is een vergunning aangevraagd. Er is isolatie glas toegepast en de mogelijkheid voor ventilatie gecreëerd zonder dat dit het aanzicht en details van de gevel heeft doen wijzigen. In de achtergevel waren er geen eisen gesteld en zijn de oude houten puien (in slechte staat) vervangen door één grote stalen pui. Deze zorgt voor meer licht in de woning, geeft een andere uitstraling en vergroot het contact met de tuin.